Русский Български English

Най-добрите оферти от българските строители

+ 359 885 333080

Начало  |  Новини

Новини

Поморие става Дубай

Бизнесмени вече оглеждали района за старт на строителството
Плануват изграждане на изкуствени острови като в емирството

Изкуственият остров в Дубай Палм Джумейра

Автор РУМЯНА Любенова източник
31.07.2014

Снимки: Авторът

Поморие се готви да заприлича на Дубай като изгради изкуствени острови с атракциони в морето подобно на тези в емирствата. Бизнесмени от Катар, Абу Даби, Китай и Южна Корея дори вече оглеждали района и са обсъждали възможностите за това строителство.„Има много благоприятна възможност да бъдат изградени изкуствени острови край Поморие, тъй като южният плаж е плитък. На около 250-300 метра той все още едва е набрал 5-метровата дълбочина. Така че не е проблем с бетонови конструкции да се насипе вътре скална маса”, обяснява архитектът от Поморие Камен Шипков.От години той лансира идеята за изграждане на изкуствени острови край града.Проектът на арх. Камен Шипков вече е обсъден и приет в общината.

Арх. Шипков предлага изграждането на комплекс от три острова в морето, свързани със сушата чрез 260-метров мостДва от тях ще са малки с водни атракциони ­ единият ще бъде с аквапарк, делфинариум, басейни и евентуално аквариум, а вторият – с казино, което ще е изкушение за богатите туристи. Третият и най-голям остров ще предлага хотелска база с луксозни 5 до 7-звездни хотели със спа комплекси. Възможно е изграждането на 20-30 етажен хотел, като арх. Шипков посочва за пример подобен хотел, изграден върху море на входа на пристанището в Барселона. Островният комплекс ще предлага всички екстри и атракции, съпътстващи едно луксозно туристическо място. Изграждането на изкуствен остров ще означава да отпадне необходимостта стоянките на рибарските лодки да бъдат преместени в друг залив. По проект на новата част от Поморие ще има пристан за яхти, като според предварителни изчисления мястото ще е достатъчно, за да акостират до 700 яхти.

Арх. Шипков смята, че изпълнението на проекта е във възможностите и на български инвеститори.

„На тях трябва да им се даде терен за изграждане на жилища и хотели. От продажбата им след това инвеститорът ще може да осигури средства, с които да финансира водното строителство. Правили сме ориентировъчни сметки, които показват, чеинвестицията в него ще бъде около 20 млн. евроТова е напълно поносима цена. Защото, ако се изградят около 1000 апартамента, тяхната продажба ще осигури нужната сума”, смята арх. Шипков.

Съгласно закона островът и плажовете на него остават изключителна държавна собственост. Според кмета на община Поморие Иван Алексиев това ще гарантира сигурността на проекта, ще даде гаранции на инвеститорите и общината, че статутът няма да бъде променян и ще спомогне за търсенето на реални партньори.

Общинската администрация вече е извършила доста от подготвителната работа. Има осигурени и 9 млн. лева за развитие на рибарското пристанище с цялата съпътстваща инфраструктура и предстои скоро неговото строителство. Има проект за реконструкция на крайбрежния булевард и на лятното кино, за което също са подсигурени средства.